INGVILD BAGGE

- Hverdag / Inspirasjon / Tanker -
 • 12.08.2017
 • P R O S & C O N S

  Her sitter jeg, 19 år og ferdig med 13 år på skolebenken. Hva skal jeg gjøre nå? Det er så utrolig mye å velge mellom, skal man studere? Skal man reise? Skal man jobbe? Hva skal man studere? Hvor skal man reise? Hvor skal man jobbe? Nå som videregående er over har man ikke lenger noe man er nødt til å gjøre, ingen spesielle plikter å forholde seg til og man kan rett og slett gjør akkurat det man selv vil. Det er jo helt utrolig spennende spør du meg, men samtidig også litt skremmende. Selv har jeg så utrooolig mye forskjellig jeg har lyst til å gjøre, og det er også nå jeg har muligheten til å gjøre alt jeg har lyst til. 

  Som noen av dere vet er det psykologi jeg ønsker å studere, da det er psykolog jeg ønsker å bli, men jeg kunne også tenkt meg å studere flere andre fag, det er bare så mye å velge mellom :O I tillegg til studier har jeg veldig lyst til å reise. Jeg vet at jeg vil bo i Tyskland en gang, og jeg vil særlig reise til Italia og New York. Det er jo helt fantastisk at vi har alle disse mulighetene! Det jeg syns er vanskelig er å finne ut hvilken rekkefølge jeg ønsker å gjøre de forskjellige tingene i, og hvilken rekkefølge som lønner seg best for meg. 

  De siste ukene på skolen var jeg nokså stressa for hva som kom til å skje til høsten, men etter jeg hadde hatt min siste eksamen falt jeg helt til ro og innså at dette er starten på en ny og spennende epoke i livet mitt, og det er ingen grunn til å stresse for det. Det blir ofte lagt press på at man må studere med en gang og komme seg ut i arbeidslivet, men om jeg velger å bo et år i Tyskland til høsten gjør ikke det noen verdens ting. Så lenge man er fornøyd med det man driver med og trives med seg selv og det vil jeg si man er det som kalles for suksessfull. Om man ønsker å studere, jobbe, reise eller annet har det ingenting negativt å si så lenge man selv er fornøyd med det. Selv gleder jeg meg veldig mye til å begynne å studere, men jeg forstår godt at ikke alle føler det sånn og det er helt greit! Det er også helt greit at noen vil studere med engang, helt greit at noen vil reise i en måned, et år eller 5 år, og det er greit at noen vil jobbe. Nå er tiden for å velge helt selv, velge det som er best for seg selv og det man trives med å gjøre. Det er kjempespennende! 

  Jeg syns også det er viktig å tenke på at det ikke er farlig å "feile". Starter man på et studie man trodde man kom til å like, men finner ut at det ikke er noe man ønsker å fortsette med, så er det jo ingenting i veien for rett og slett å slutte. Da har man i hvert fall prøvd, og da vet man at det studie ikke passet like godt som man kanskje trodde. Man må ikke stresse sånn med livet, for livet er her og nå. Livet er her jeg sitter og skriver dette innlegget, i dette sekund. Livet er ikke om 5 eller 10 år. Om fem år er livet da, men fem år frem i tid er ikke livet her og nå. Ga det mening? 

  Det er vanskelig å bestemme seg for hvor man skal starte, og det er spennende og skummelt på samme tid. Et av de største, og kanskje første spørsmålene man stiller seg selv er om man skal velge å gå rett på studier eller ta et (eller flere) friår. For meg har det hjulpet å skrive en liten liste over det jeg mener er positive og negative sider ved de to valgene. Jeg tenkte å dele listen med dere ettersom jeg vet at det er flere som befinner seg i samme situasjon. Dette er kun mine meninger, og det er helt lov å mene noe annet :-) 

  Processed with VSCO with a5 preset

  ♥ Positive sider ved å gå rett på studier: 

  Man kommer raskere ut i arbeidslivet 

  Det er sosialt, man møter et nytt miljø

  Man studerer noe man har interesse for 

  Man beholder arbeidsrutinene fra videregående 

  ♥ Positive sider ved friår:

  Man vil få jobberfaring dersom man skaffer seg en jobb  

  Man får en pause fra skolerutinene

  Spennende med en utfordring 

  Kanskje lære et nytt språk?

  Det er noe helt nytt 

  Opplevelse 

  ♥ Negative sider ved å gå rett på studier:

  Man kan gå på en smell (det kan bli for mye rett etter videregående)

  Økonomien kan bli noe vanskelig (man vil for eksempel ikke ha råd til å reise osv.) 

  Dersom man er ferdig utdannet med engang vil man jobbe med det samme resten av livet 

  ♥ Negative sider ved friår:

  Man kan "miste" motivasjonen" til å studere

  Det kan være skummelt

  Man kan ende opp med å føle seg litt alene dersom mange av vennene dine studerer

  Man kommer senere ut i arbeidslivet 


   

  9 Kommentarer skjul

  Danian. Gutteblogger

  12.08.2017 kl. 12:59
  Lykle til med hva enn du kommer til å velge

  ingvild Bagge

  12.08.2017 kl. 13:03
  Danian. Gutteblogger: Tusen takk for det :-)

  Stine Sophie Lundsrud

  12.08.2017 kl. 13:01
  Du trenger ikke å stresse, du har utrolig god tid :) Lykke til med det du velger å gjøre! Ha en strålende dag :)

  ingvild Bagge

  12.08.2017 kl. 13:03
  Stine Sophie Lundsrud: Så hyggelig, tusen takk! Ha en strålende dag du og :-)

  Victoria Larsen

  12.08.2017 kl. 17:05
  Kjempe flott at du tar med positive og negative sider ved det! Det er ikke lett i dag og vite hva man vil, det vet jeg selv og forstår virkelig hva du skriver om. Jeg håper du finner ut sv hva du ønsker og hva som passer for deg :-)

  ingvild Bagge

  12.08.2017 kl. 19:26
  Victoria Larsen: så hyggelig med fin tilbakemelding:-) tusen takk!

  LifebyCamilla

  12.08.2017 kl. 17:14
  Masse lykke til med valget du står ovenfor! :)

  ingvild Bagge

  12.08.2017 kl. 19:26
  LifebyCamilla: tusen takk!:-)

  Jeyjey

  21.08.2017 kl. 11:34
  Utrolig godt skrevet!! Det er ikke lett å velge hva man skal drive med! Spennende å se hvor veien ender. 😊

  Skriv en ny kommentar

  Om meg

  ingvild Bagge

  Hei! Mitt navn er Ingvild Bagge, jeg er 18 år og kommer fra Oslo. På bloggen min vil du få lese om min hverdag, inspirasjon og generelt om ulike tanker. Foreløpig vil jeg oppdatere bloggen 2-3 ganger i uken, håper du liker den!

  Søk i bloggen

  Kategorier  Arkiv
  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
  hits